Pyörällä Suomen Ympäri

18.6.2018 toteutin yhden suurimmista unelmistani, jota olen jo pitkään suunnitellut, poljin fatbikella Suomen halki. Matkani ei kulkenut pelkästään Suomen maaperällä, vaan koukkasin samalla vauhdilla myös naapurimaamme Norjan puolelle. Vein karavaanini pohjoisimpaan paikkaan minne Manner-Euroopasta maanteitse pääsee, Nordkappiin, Jäämeren rannalle. Jäämeren valloitettuani suuntasin takaisin Suomen kamaralle ja Kemijärvelle, josta palasin junalla takaisin Tampereelle.

Matkan tarkoituksena ei ollut pelkästään pyörämatka Suomen halki, vaan myös tempauksellani muistuttaa ihmisiä puhtaan veden käytöstä, vesien suojelusta sekä saasteettomamman liikkumisen ja puolesta. Suomessa ja muissa pohjoismaissa puhtaan veden rajallisuutta voi olla vaikea aina muistaa. Vesi, elämämme perusta, raaka-aineistamme ensimmäinen, joka tulee loppumaan jo parin seuraavan sukupolven aikana, mikäli ongelmaa ei ymmärretä tai siihen tartuta. Tulevaisuudessa, valtaosa ihmisten lapsenlapsista joutuu kärsimään vesipulasta, ellei veden tuhlaamiselle ja saastuttamiselle tule loppua.

Me ketkä asumme vesien ympäröiminä, emme tule aina ajatelleeksi, että jo 10 vuoden kuluttua noin 60% maailman väestöstä kärsii vesipulasta. Maailman saastuminen ja ilmastonmuutos heikentävät maapallon vesitilannetta jatkuvasti. Kaupungistuminen, teollisuuden ja väestön nopea kasvu heikentävät myös vesivarojamme. Veden kulutus on viimeisen 50 vuoden aikana lähes kaksinkertaistunut. Ihmiskunnan suurimpia haasteita onkin turvata riittävä puhtaan veden määrä koko maailman väestölle.

Joka päivä, maaseutuyhteisöissä ja köyhissä kaupunkikeskuksissa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, satoja miljoonia ihmisiä kärsii puhtaan ja turvallisen veden puutteesta. Yhtä valitettavaa on, että 2.4 miljardia ihmistä elää ilman riittävää sanitaatiota. Joka päivä miljoonat naiset ja tytöt joutuvat kävelemään useita kilometrejä kerätäkseen vettä puroista ja pienistä lammista, joka sairastuttaa heidät ja heidän perheensä. Kontaminoituneen veden aiheuttamaan ripuliin ja huonoon hygieniaan kuolee yksi lapsi joka minuutti. Tämä on enemmän kuin HIV/Aids, malaria sekä tuberkuloosi tappavat yhdessä.

Sinä ja minä voimme kuitenkin muuttaa sitä. Halusin antaa oman panokseni maailmaan ja ihmisten hyvinvointiin. Siksi loin The Water Project- organisaatiolle oman varainkeruun, puhtaan veden puolesta. 

The Water Project on voittoa tavoittelematon organisaatio, joka on tehnyt jo kymmenen vuoden ajan luotettavia vesihankkeita Saharan eteläpuolisen Afrikan yhteisöille. The Water Project- organisaatio auttaa yhteisöjä, jotka kärsivät puhtaan veden puutteesta tarjoamalla koulutusta, asiantuntemusta ja taloudellista tukea vesihankkeiden rakentamiseen.

Matkani päättyi 20.7 Kemijärvelle ja kilometrejä matkalle kertyi 2771. 
Facebook

Suosituimmat

Instagram