Mikä on suhteesi liikuntaan?

maaliskuuta 30, 2017


Minkälainen on sinun suhteesi liikuntaan? Liikutko mielestäsi tarpeeksi? Onko liikkumisesi jäänyt vähemmälle lapsuus ja koululiikunnan loputtua? Haluaisitko liikkua enemmän mutta motivaatiota ei löydy? Miksi niin moni ihminen menettää mielenkiinnon liikuntaa kohtaan tullessaan aikuisikään vai oliko se koululiikuntakin jo pakkopullaa? Miksi vain osa ihmisistä on kiinnostuneita terveydestään ja liikunnasta? Voiko se olla pelkkää laiskuutta vai välinpitämättömyyttä? Ei hätää, koskaan ei ole liian myöhäistä, aina on mahdollisuus aloittaa liikuntaharrastus. Ensiaskel on aina se vaikein mutta se on ainoa keino ottaa se toinen askel.

Lapsena olin tosi aktiivinen liikkumaan ja innostunut osallistumaan kaikkeen. Olen onnekas siinä suhteessa, että olen sitä syntynyttä sukupolvea, joka sai lapsena vielä olla lapsi. Sain viettää lapsuuteni ulkona touhuten ja leikkien. Ei ollut kännyköitä, ei ollut nettiä, pelikoneetkin alkoivat tulla hieman myöhemmin. Vaikka pelikoneen myöhemmin sainkin, enemmän vietin aikaani ulkona kavereiden kanssa leikkimässä, pelaamassa pallo ja jääkiekkoa. Puhelinkin löytyi mutta se oli mallia lankapuhelin. Radioasemia oli pari hassua ja TV kanavista puhumattakaan. Välillä oikein kauhulla seuraan tätä nykymenoa josta hyvän käsityksen saan omien lasteni kautta. En voi olla vertaamatta sitä omaan lapsuuteeni jonka koen olleen huolettomampi ja liikunnallisempi vaikkakin nykypäivänä nuorilla on enemmän valinnanvaraa harrastuksiinsa kuin ennen. Juttelin yksi päivä vanhimman poikani kanssa, kysyin että haluaisiko se pyytää kaveriansa yökylään. Hetken juteltuamme kysyin, että mitä tekisitte. Poika vastasi; pelattaisiin kännyköillä. Niin just... Usein toivonkin, että vanhat ajat palaisivat.

Olin itse aina osallistumassa pihapeleihin vaikka en ollutkaan mitenkään erityisen lahjakas liikkumaan. Talvella pelattiin jääkiekkoa, välillä aamusta iltaan. Joskus vanhemmat saivat tulla hakemaan illalla pois kentältä, kun piti siirtyä iltatoimiin. Kesällä pelattiin jalkapalloa, pesäpalloa, tennistä ja yleisurheilua unohtamatta. Pyöräiltiin, käytiin uimassa ja yhteen aikaan keihäänheitto oli minulla tosi kova juttu. Muistan mökillämme tehneeni leppäkeihäitä, kuvittelin niiden olevan oikeita Orbit keihäitä. Juoksin pitkin peltoja heittämässä keihästä ollessani mielikuvissa Seppo Räty ja Jan Zelezny Barcelonan 1992 olympialaisissa. Monet kerrat tuli heitettyä keppiä Hervannan yleisurheilukentällä ja Vehmaisten urheilukentällä, haaveilin keihäänheittäjän ”urasta”. Vaikka äsken kerroin, että en ollut erityisen lahjakas liikkumaan mutta täytyy myöntää, että keihäänheittossa minulla olisi ollut kykyjä päästä minne vain. Sen verran hyvin keppi lensi, vanhempanakin. Minusta ei tullut Seppo Rätyä.

Perheessäni jääkiekko on ollut aina suuressa roolissa, lähinnä isoveljeni pelaamisen takia. Olen viettänyt lapsuudessani mielettömän määrän tunteja pihapeleissä, jäähalleissa, seuraten ja olleeni mukana veljeni peleissä ja reeneissä. Näistä innostuneena itsekkin hetken pelasin jääkiekkoa maalivahtina, kuvitelmissa olin kuin Jukka Tammi, räpylä käteni oli nopeampi kuin kobra ja heitin ”lättyjä” toiseen päätyyn, luistimeni eivät kuitenkaan kantaneet kovinkaan pitkälle. Minusta ei tullut Jukka Tammea.

Innostuin nyrkkeilystä, lähinnä vuonna 1986 ilmestyneen Rocky 4- elokuva johdosta. Se elokuva teki pieneen poikaan lähtemättömän vaikutuksen. Muistan katselleeni sitä VHS- kasetilta joka oli vuokrattu R-Kioskilta. Lopulta rohkaistuin ja kysyinkin vanhemmiltani saisinko alkaa harrastamaan nyrkkeilyä. Luvan saatuani muistan löytäneeni itseni Hervannan vapaa-aikatalon nyrkkeilysalista isojen nyrkkeilysäkkien ja hanskojen keskeltä. Lopulta se reenaaminen ei tuntunutkaan niin kivalta kuin elokuvassa näytti, minusta ei tullutkaan Ivan Dragoa, vaikka niin halusinkin.

Kaikkein hauskin tarina lienee liittyvän pesäpalloon. Muistan olleeni aina luokasta se kuka löi pallon pisimmälle. Hervannan Sanomissa oli aikoinaan ilmoitus, jossa haettiin harrastajia pesäpalloiluun. Ilmoittautuminen oli Hervannassa Ahvenisjärven kentällä, sain vanhemmiltani joitain markkoja ilmottautumiseen mukaan, sillä kentällä oli muistaakseni makkaraa ja pillimehua myytävänä. Reippain, päättäväisin mutta hieman pelokkain askelin lähdin kävelemään kohti Ahvenisjärven kenttää, kohti ilmoittautumista. Matkalla pelkoni voitti minut, päätin mennä kioskille tuhlaamaan saamani rahat karkkiin. En koskaan päässyt ilmoittautumiseen asti, eikä minusta tullut Toni Kohosta.


Ammattikoulun alussa muistan olleeni jo painoindeksiltään hieman ylipainoinen eikä liikkuminen ollut enää niin kevyttä kuin aikaisemmin. Päätinkin päästä karkeilla ja muilla herkuilla hankkimistani rasvoista eroon ja aloin liikkumaan aktiivisemmin ja liikunnasta tuli säännöllisempää. Mistä tämä kipinä sitten syttyi, en tiedä, ehkä ne tytöt oli yksi syy. Liikkuminen tapahtui lähinnä pyöräillen, juosten ja metsässä kulkien. Pisimmät, päivän kestäneet pyörämatkat olivat 60-80km pitkiä. Joinain päivinä kuljin n. 20km koulumatkani pyörällä. Ammattikoulun lopulla liikkuminen oli jo lähes pakonomaista ja liikkuminen tuntui tosi hyvältä.

Aloin enemmän juoksemaan. Muistan joskus tehneeni itselleni motivaatiolapun. Paperissa luki näin; ”Jos et käy tänään lenkillä, huomenna menet kaksi kertaa”. Tämä ”pakotti” minut käymään lenkillä joka päivä, enhän halunnut juosta seuraavana päivänä kahta lenkkiä. Tämä systeemi toimi minulla. Muistin kuitenkin pitää myös lepopäiviä. Juokseminen alkoi tuntu kevyemmältä. Ajoittain muistan menoni olleen kuin juna olisi mennyt eteenpäin.

Painon tippuessa aloin käymään myös kuntosalilla. Alkuun tämä oli epäsäännöllistä käymistä mutta huomatessani kehityksen, se muuttui säännöllisemmäksi. Aloin reenaamaan kovempaa. Vietin salilla aikaani yhä enemmän ja enemmän. Siitä tuli silloin iso osa elämää. Muistan eräät treffitkin, jotka jätin välistä reenin takia. Ensimmäinen vuosi kaksi meni yleisesti kaikkia kehon osia reenatessa mutta lopulta innostuin penkkipunnerruksesta. Panostin tähän kaikkeni. Lukemattomat tunnit hinkkasin penkkiä, tein todella kovia reenejä. Reenasin EM- ja MM kultamitallistin kanssa/hänen opeilla. Muistan yhden kaverin joskus ihmetelleen, kuinka nostan penkistä omaan painooni nähden noin paljon rautaa. Toinen vain tokaisi, että ei ihme kun päivästä toiseen penkkipunnertaa. Lopulta aloin olemaan nuorten, alle 23v- EM- tason punnertaja omassa painoluokassani mutta sitten selkäni pamahti ja se oli sitten siinä. Moneen vuoteen en pystynyt salille.

Lopulta, useamman vuoden jälkeen selkäni alkoi olemaan kunnossa. Aloitinkin hiljalleen saliharjoittelun mutta se ei tuntunutkaan siinä vaiheessa hyvältä. Tulokset olivat tippuneet niin paljon, että ei ollut isompaa motivaatioita aloittaa kaikkea ihan alusta. Suoraan sanottuna vitutti kun pientä sikaa jouluaattona. Vuosien työ ”hukkaan”. Ranteetkin kiusoittelivat. Salilla kävin ja lenkillä mutta useampi vuosi meni liikunnan osalta lähinnä eläkepäiviä vietellen. Reenaaminen oli lähinnä pienillä painoilla ilottelua, koska en uskaltanut/kyennyt enää isoimmilla painoilla reeniä tekemään.

Muutama vuosi sitten aloin taas liikkumaan enemmän huomatessani, että painoa alkoi hiljalleen kertymään. Kävin lenkillä, nostelin kahvakuulia mutta en kuitenkaan käynyt salilla. Muistan eräätkin kerrat juokseneeni kuumana kesäpäivänä, täydessä varustuksessa, pitkähihaiset ja tuulipuvut päällä pitkin lenkkipolkuja rasvaa polttaessani. Kovimmat reenit otin Hervannan hyppyrimäellä. Juoksin hiekkaista laskettelurinnettä ylös ja alas, juoksin hyppyrimäen rappusia ylös alas. Parhaimmillani selässäni oli yli 40kg painoja kun runttasin rappusia ylös! Iso reppu minne ahdattu pari kahvakuulaa ja muuta täytettä. Voi sitä hien määrää mikä hyppyrimäellä lensi! Erään kerran muistan juokseneeni Kangasalan Kisapirtin juoksulenkin. Edelläni jolkotteli mies kevyin askelin jonka perässä en meinannut pysyä. Päätin, että tuosta miehestä en jää vaikka mitä tapahtuisi. Väkisin runttasin miehen perässä vaikka matka olikin täyttä tuskaa. Miestä en päästänyt pois näköpiiristä vaikka repussani oli 20kg kahvakuula!


Olisikohan aikaa kolmisen vuotta kun eräässä sählypelissä satutin jalkani. Pysähdyin kulmassa, pallon riistotilanteessa, täydestä vauhdista ja polveni vääntyi. Sivusiteet napsahti. Yli puoleen vuoteen en pystynyt polkemaan metriäkään polkupyörällä, jalka ei yksinkertaisesti taipunut. Taas kerran liikkuminen loppui. Polvi on siitä asti vihoitellut tähän päivään asti. Maantiellä juoksua ja pyöräilyä se kestää nyt hyvin mutta metsälenkeillä en uskalla käydä. Pienen pieni sivuttaisliike jalkaan ja vedet lentää silmistä. Vihlaisu on niin kova mikä polvesta tulee. Aloitinkin nyt alkuvuodesta taas kerran aktiivisemman liikunnan huomatessani taas kerran, että painoa on hiljalleen kertynyt.

Maalla kun asun, raahasin metsästä isohkon tukin, johon moottorisahalla lovesin kädenpidikkeet. Tätä aloin nostelemaan ulkona talvipakkasessa. Tein yhdestä tukista perässäni raahattavan kapistuksen, jota vedin perässäni pitkin kotini lähellä olevaa peltoa, lumihangessa. Pellossa on muutaman kymmenen metrin pituinen mäki. Raahasin tukkia mäen ylös ja kannoin tukin olkapäilläni alas. Lopulta tämä yksi tukki alkoi tuntu kevyeltä, joten köydellä lisäsin siihen vielä toisenkin tukin. Tätä ei enää pystynyt kantamaan, joten tyydyin raahaamaan sitä perässäni. Muistan iltoja/öitäkin menneeni pellolle, pilkkihaalari päällä, karvahattu päässä, lähes 25 asteen pakkasessa, kirkkaassa tähtitaivaassa vetämään tukkia perässäni. Hullunhommaa mutta kilot alkoivat karista pellolle. Ainoa pelkoni oli, että jos jalka vääntyisi pellon möykkyisessä alustassa. Samalla aloin sisällä tekemään myös kahvakuula reenejä päivittäin, lepopäiviä kuitenkin pitäen.

Tein itselleni haasteen, mikä sinänsä ei ole mikään suuren suuri saavutus mutta päätin juosta 100 päivän aikana 1000km. Olen sitä pystynyt hyvin toteuttamaan vaikka välillä on ollut päiviä, että juoksu on ollut todella raskasta. Osa syy raskauteen lienee se, että hiekkatiet ovat olleet niin kuraisia ja pehmeitä, että välillä tuntuu kuin tossu jäisi paskaan kiinni. Noh, tehokasta ainakin on. Tammikuun puolesta välistä maaliskuun loppuun mennessä painoni on tippunut 10kg. Oloni on virkeämpi, huomattavasti kevyempi ja notkeampi vaikka ainahan olen ollut notkea kuin rautakanki.

Tänään sain itselleni uuden polkupyörän, jolla tarkoituksena alkaa polkea pidempiä matkoja, sekä metsässä poluilla että tiellä. Tarkoituksena alkaa muun reenaamisen ohella polkemaan muutaman kerran viikossa pidempiä, 40-60km lenkkejä peruskuntoa nostattaen. Nyt toivon, mitä niin monta kertaa aikaisemmin käynyt, että paikat eivät menisi rikki! Ja jos se kone jostain syystä menisi rikki, joku päivä se taas uudestaan hyrrää.

Halusin tällä kertomuksella viestittää sinulle sen, että kaikkien ei tarvitse olla niitä mestareita, kaikista ei tule supertähtiä eikä tarvitsekkaan. Välillä on aikoja, että ei vaan jaksa, ei ole motivaatiota liikkumiseen tai jos paikat ovat rikki mikä estää tai vaikeuttaa liikkumista. Joskus usko itseensä voi horjua mutta kaikki on mahdollista! Aina on mahdollisuus aloittaa, aloittaa uudestaan. Niin paskamaista kuin se onkin, se vyötärölle kertynyt rasva ei lähde heti pois. Sen pois ottamisessa on paljon enemmän työtä kun sen kerryttämisessä, mutta se lähtee pois kovalla työnteolla, sitkeydellä ja kovalla tahdolla! Ihan varmasti lähtee! Pienikin panostus liikuntaan on itsellesi hyväksi ja pääasia on se, että edes yrittää liikkua ja pitää itsestään huolta. Panostus omaan liikuntaan ja hyvinvointiin voi tuoda jopa muutamia vuosi lisää elinaikaa.

Tiedän, että ensimmäiset viikot ovat niitä kaikkein vaikeimpia. Paikkoihin voi särkeä, tai särkeekin. Liikkuminen tuntuu raskaalta eikä yhtään mukavalta. Muutaman viikon jälkeen peilikuvasi on ihan sama, uskosi horjuu ja sitä alkaa miettimään, onko tässä mitään järkeä tai hyötyä. Sohva, karkit, sipsit, oluet ja hampurilaiset alkavat taas pyöriä mielessäsi. Tässä vaiheessa riski lopettamiseen on suuri. Tämän vaiheen kun ylität, huomaat pikku hiljaa edistyksesi ja liikkumisesta alkaa tulla sinulle tapa. Huomaat voivasi paremmin! Älä luovuta! Suurin este on sinun korviesi välissä!


Ota itseäsi niskasta kiinni ja ala liikumaan ja tavoittele terveellisempää ja liikunnallisempaa elämää.You Might Also Like

0 kommenttia

Facebook

Suosituimmat

Instagram