3kk ilman alkoholia

maaliskuuta 24, 2017


Kuningas alkoholi, tuo viisasten juoma. Sillä on hyvä nollata työviikko, se tekee sinut sosiaaliseksi, ihmisiin on helpompi tutustua, se rentouttaa ja ongelmasi pienenevät, olostasi tulee aktiivisempi ja mielialasi nousee, velatkin muuttuvat saataviksi, nukahdat paremmin, saat nollattua ajatuksesi ja saat unohdettua murheesi. Vai miten se nyt olikaan?

Juotko perjantaisin sen kuuluisan ”perjantaipullon”, nautitko lasillisen hyvää viiniä ruokaillessasi, kenties tykkäät tissutella, otatko illalla pienen ryypyn, jotta nukahdat paremmin? Oletko koskaan miettinyt, miksi ylipäätänsä juot alkoholia? Juotko edellä mainittujen syiden vuoksi tai koska kaikki muutkin niin tekevät? Onko siitä kenties muodostunut tapa tai se nyt vaan on kivaa? Kuinka hienoa onkaan ottaa se kylmä tölkki käteen ja kuulla kuinka hamsteri aivastaa. Minä aloin miettimään miksi minun pitää rentoutuakseni tai ihan muuten vaan juoda pari kaljaa, vaikka en edes tykkää mausta? Tarvitsenko sen kaljan tai pari vai voisinko mielummin juoda pullon limpparia tai muuta minkä mausta pidän enemmän?

Myönnettäköön, itselleni siitä oli tullut tapa vaikka harvemmin sitä itseänsä humalaan juo. Tv:stä tulee hyvää jalkapalloa tai jääkiekkoa, tölkki auki ja jännitys kohoaa. Viikonloppuna on kiva ”rentoutua”, vaikka ei olisikaan tarvetta rentoutua, tölkki auki. On hienoa lähteä hienona kesäpäivänä metsäjärvelle kalastamaan, istahtaa kannon päälle, katsella luontoa ja nauttia hiljaisuudesta, tölkki auki ja voi mikä rentoutumisen tunne valtaa mielen. Kun murheet ja stressi vaivaa, tölkki auki ja huolet ”unohtuu”. Parin kaljan jälkeen olo on rennompi ja vapautuneempi. Tätähän se monilla on, mutta miksi niin tarvitsee tehdä. Voisiko tilanteissa toimia jotenkin toisin? Pitkälti nämä ovat jo lapsuudestakin opittuja kokemuksia, pitkälti vuosien ”työn” tulosta. Voisinko muuttaa käyttäytymistäni, ajatuksiani tai kenties niitä opittuja tapoja suhteessa alkoholiin? Halusin tähän muutoksen ja sitä nyt alan toteuttamaan. Teen itselleni siis pienen testin.


Olen työskennellyt alkoholistien ja muiden ongelmakäyttäjien parissa, lukemattomat kerrat jauhanut, että juominen ei ole hyväksi sinulle, terveyden kannalta paras kun lopetat tai edes vähennät. Tuonut esille, että ”näitä” ja ”näitä” hyötyjä saat kun olet juomatta. Saat nukuttua paremmin, mielialasi kohenee, verenpaineesi paranee, rahasi säästyvät, painosi laskee, ”elimesi” seisoo paremmin, plaaplaaplaa...Voi sitä ”paasaamisen” määrää ja kuinka helppoa se on toiselle sanoa ohjeita. Sanotaan, että kohtuukäyttäjäkin hyötyy monin tavoin jos on kokonaan ilman alkoholia kolme kuukautta. En ala tänne sen enempää avaamaan terveyshyötyjä mitä kuukauden tai kolmen kuukauden tipaton jakso voi tuoda vaan nyt otetaan siitä selvää. Tarkoituksenani on olla siis 3kk ilman alkoholia ja katsoa huomaanko minkäänlaisia muutoksia mielialassani tai kehossani. Koenko oloni kolmen kuukauden päästä virkeämmäksi, mielialani paremmaksi ja nukunko yöni paremmin? Se jää nähtäväksi.

On todettu, että jo 2-3 viikkoa ilman alkoholia saa aikaan mm.
  • Sietokyky laskee, saat saman olon kuin aikaisemmin vähemmällä juomisella. Näin runsaampi juominen voi tuntua tarpeettomalta
  • Ajattelukyky kohenee, muisti terävöityy, ajattelu paranee joka lisää oppimista ja kekseliäisyyttä
  • Unen laatusi paranee
  • Saat kokemuksia, kuinka selättää juomismieliteot jos niitä on
  • Saat tietoa siitä, kuinka riippuvainen tai riippumaton olet alkoholistaYou Might Also Like

0 kommenttia

Facebook

Suosituimmat

Instagram