Valinta siitä mitä katsot, luet tai kuuntelet

maaliskuuta 06, 2017


Oletko koskaan miettinyt kuinka paljon päivässä tai viikossa sinä vietät aikaa katsellen ruutua? Koetko, että sinulla ei ole aikaa riittävästi omien haaveiden tai halujen toteuttamiseen? Vietitkö viikonloppuna aikaa raikkaimpien kanssa, ulkoilitko tarpeeksi,toteutitko haaveitasi vai vietitkö enemmän aikaa tv:n tai älypuhelimesi kanssa? Tänään ajattelin kertoa teille yhdestä omasta päätöksestäni, jota olen nyt jo muutaman vuoden toteuttanut.

Olin aikaisemmin hyvin ahkera tv:n ja internetin käyttäjä. Katselin tv:tä, luin paljon uutisia, seurasin urheilua ja kaikkea ”hömppää” mitä netti on pullollaan, päivitin ahkerasti Facebook profiilia, kommentoin uutisia yleisönosastoilla. Tämä kaikki alkoi tuntua täysin turhalta. Aloin miettimään, kuinka paljon aikaa vietän ruudun ääressä ja miksi minun pitää jakaa ihmisille kuva makkaraperunoista, joita olen syömässä Tammelantorilla? Ketä se oikeasti kiinnostaa, ketä varten sen kuvan jakaisin? Miksi minun pitäisi tietää kaikista maailman asioista? Senkö takia, että ihmisen nyt pitää seurata uutisia jotta on asioista hyvin perillä?

Noin 5 vuotta sitten, poistin itseltäni Facebookin. En ole sitä enää kaivannut. Twittereitä, instagrammeja, snapchatteja ja mitä kaikkea onkaan, en ole koskaan omistanut. Lopetin kolmisen vuotta sitten kaikkien uutisten seuraamisen, radiosta, tv:stä, netistä, ihan kaikkialta. Ajaessani autolla, laitan uutisten ajaksi radion pois päältä, tv:stä en uutisia katsele, internetistä en lue uutissivuja, sanomalehtiä en lue. Ainoa asia, jota edelleen seuraan on jääkiekon sm-liiga.

Täydellisessä uutispimennossa en kuitenkaan ole (valitettavasti). Jotain reittiä pitkin jokatapauksessa kuulen polttavat puheenaiheet, asiat jotka kiehtovat ihmisiä tai joilla on jotain ”merkitystä” päivittäisessä elämässä. Tiedän, kuka valittiin Amerikan presidentiksi, tiedän, että juuri oli Lahdessa hiihdon MM-kisat ja Suomikin sai jotain mitalleja. Se riittää kuitenkin minulle. Tunnustan kuitenkin olevani monessa asiassa täysin tietämätön maailman tapahtumista. Tämä ei minua yhtään haittaa.

Mistä tämä päätös sai sitten alun? Halusin itselleni enemmän aikaa, tehdä niitä asioita mistä tykkään. Kyllästyin uutisten sisältöön, sensaatiohakuisuuteen ja jopa ihmisten manipulointiin. Itselleni tuli suunnaton ähky ja ahdistus tästä jatkuvasta, pahojen ja turhien asioiden uutisoinnista. Halusin suodattaa pahat ja turhat asiat pois ajatuksistani, halusin olla tietämättä asioista, joille en voi mitään.


Kysyinkin itseltäni; Mitä iloa tai hyötyä saan lukemalla uutisia terrori-iskuista, onnettomuuksista, katastrofeista tai julkkisten elämästä? Miksi minun edes pitäisi saada niistä tietoa? Lähes päivittäin saamme kuulla uutisia näistä järkyttävistä tapahtumista. Lisäksi lehdet ja netti täynnä juoruja, julkkiksia, kaikkea turhaa hömppää millä oikeasti emme tee yhtään mitään. Ihmisille päivittäin syötettävä tiedonmäärä on niin valtava, ettei sitä pysty käsittelemään, saati muistamaan pitkää aikaa.

Teenkin sinulle pienen testin. Kyseisinä päivinä/aikana on tapahtunut jotain, mikä on herättänyt kauhistelua ja keskustelua. Muistatko mitä on tapahtunut?

 • Keskiviikko 7.12.2016
 • Sunnuntai 3.7.2016
 • Torstai 13.11.2015
 • Perjantai 11.3.2011
 • Heinäkuu 2010 jokin katastrofi?
Vastaukset postauksen lopussa.

Maailmassa olisi niin paljon hyviä asioita, ihania tapahtumia, onnellisia hetkiä mistä voitaisiin uutisoida. Niillä valitettavasti ei ole niin paljoa uutisarvoa kuin onnettomuuksilla, katastrofeilla ja juoruilla. Valtamedia keskittyy pitkälti negatiivisiin asioihin ja julkkisten seuraamiseen. Mielestäni monetkaan uutiset eivät ole kovinkaan laadukkaita. Ihmisten yksityisyyttä ei kunnioiteta, tuodaan esille jopa virheellistä tietoa, joilla pyritään vaikuttamaan ihmisten toimintaan haluttuun suuntaan. Uutisia tuotetaan, kuin autoja liukuhihnalla.

Päätin itselleni, että elän mieluummin omassa onnellisessa kuplassa, kuin kuulen päivittäin pahaa tai seuraan toisten ihmisten elämää, kun pitäisi elää omaa elämää. On muuten toiminut, suosittelen kokeilemaan! Mieli on paljon keveämpi. En missään nimessä kuitenkaan halveksu tietoutta tai sivistyneisyyttä, joita uutisia tai sosiaalistakin mediaa käyttämällä saa, tämä on minun valintani josta olen ylpeä ja koen, että elämänlaatuni on tästä valinnasta parantunut. Minulla on huomattavasti enemmän aikaa niille asioille, joita haluan tehdä.

Yritän tässä vakuuttaa sinua, että myös sinä tulet hienosti toimeen vähemmälläkin uutisten lukemisella ja ruutuajalla. Huomaat, että saat helposti tunnin pari lisää päivääsi, jolloin voit toteuttaa niitä asioita, joita haluat tehdä. Sinulla on aikaa lukea kirjoja, ulkoilla, olla lastesi kanssa, enemmän aikaa parisuhteelle, aikaa itsellesi.

Muutamia hyviä vinkkejä muutokseen:

 • Kysy itseltäsi, tarvitsetko kaiken sen tiedon, mitä meille päivittäin syötetään vai tuletko toimeen vähemmällä
 • Päätä mitä katsot, luet tai kuuntelet. Älä jää ruudun ääreen vain viettämään aikaa
 • Poista yksi tai eniten aikaa vievä ”some” sovellus puhelimestasi tai tabletiltasi. Poista myöhemmin lisää
 • Rajoita katsomiesi tv-ohjelmien määrää
 • Rajoita internetin käyttöä, alkuun vaikka vähänkin
 • Ota viikkoon yksi päivä, jolloin et vietä aikaa ruudulla. Kun saat vähennettyä, voit hiljalleen lisätä ruuduttomia päiviäJa lopuksi ne vastaukset kysymyksiin:

 • Keskiviikko 7.12.2016
  - Maanjäristys Indonesiassa, ainakin 97 ihmistä kuoli
 • Sunnuntai 3.7.2016
  - Pommi-isku bagdadissa, yli 290 ihmistä kuoli
 • Torstai 13.11.2015
  - Pariisi terrori-iskut, 132 ihmistä kuoli ja 352 loukkaantui
 • Perjantai 11.3.2011
  - Sendain maanjäristys japanissa. 15 829 ihmistä löydettiin kuolleina, 450 000 ihmistä evakuoitiin alueelta
 • Heinäkuussa 2010 alkoi Pakistanin tulvat. Noin 2000 ihmistä kuoli, 4 miljoonaa jäi kodittomiksi ja tulvan vaikutuksille altistui yli 20 miljoonaa pakistanilaista. Yk:n mukaan katastrofi oli pahempi kuin vuoden 2004 tsunami tai vuoden 2010 Haitin maanjäristys

Kysynkin sinulta lopuksi, muistitko yhtään tapahtumaa? Jos et muistanut, vaikka luultavasti oletkin asioista kuullut, olisiko sinun ollut aikoinaan parempi olla, jos et olisi kuullut koko uutisesta yhtään mitään? Mieti mitä katsot, luet tai kuuntelet. Valinta on sinun. Minä tein oman valintani.

You Might Also Like

0 kommenttia

Facebook

Suosituimmat

Instagram