Tarvitsetko kaiken sen?

maaliskuuta 13, 2017


Notkuuko varastosi hyllyt tavaroista, pursuaako vaatekaappisi vaatteista? Onko keittiönkaappisi täynnä astioita ja lipastosi täynnä tavaraa? Oletko joskus luvannut itsellesi esimerkiksi muuton yhteydessä; käyn kaikki tavarani läpi ja uuteen asuntoon ei tule mitään, mitä en tarvitse tai käytä? Ole itsellesi rehellinen, toteutitko sen vai pakkasitko kuitenkin kiireessä kaiken mukaan ja taas ne samat tavarat kummittelee nurkissasi millä et tee mitään?

Amerikkalainen Dave Bruno aikoinaan ”kehitteli” sadan tavaran haasteen. Vaikka haaste onkin tullut jo muutaman vuoden ikään, mielestäni se ei kuitenkaan koskaan vanhene. Alkuperäinen haastehan oli, että ihminen eläisi vain ja ainoastaan sadalla tavaralla. Nyt on oma vuoroni ottaa haasteeseen osaa. Tämä on yksi osa muutostani parempaan ja onnellisempaan elämään. Olen jo hetkenaikaa miettinyt, että tavara paljoudesta on päästävä eroon. Olen kantanut samoja tavaroita muutoista toiseen, tavaroita jotka on ”kivoja” ”tarpeellisia” mutta en kuitenkaan käytä niitä. Tavoitteenani on tiputtaa kuluttaminen minimiin ja omistaa vain tavaroita, joita oikeasti tarvitsen. Alkuperäistä haastetta en pysty kerralla toteuttamaan, mutta toteutan haasteen aluksi karsimalla 200 turhaa tavaraa pois. Itseasiassa aloitin tavaroiden myymisen jo loppuvuodesta 2016 mutta silloin en vielä ”toteuttanut tietoisesti” tätä haastetta.

Muistan joskus jonkun muuton yhteydessä sanoneen kavereille, että ”tuparilahjoja" ette sitten tuo tai jos tuotte, joudutte ne seuraavassa muutossa kantamaan”. Ei muuten tuonut. Tavoitteenani on siis vähentää tavaran paljoutta, myyn/lahjoitan/laitan tavaraa pois ja kieltäydyn ostamasta/vastaanottamasta enempää turhaa tavaraa. Mieti sinäkin, kumpi on tärkeämpää; materia vai elämä? Voit ehkä päätellä minun vastaukseni.

Aloin viikonlopun aikana käymään tavaroitani läpi. Yllätys yllätys, kaikki paikat notkuvat tavaroista, jokainen kaappi on täynnä jotain, niin juuri, jotain. Laatikoita ja koppia siellä ja täälä joiden sisällöstä ei juurikaan ole hajua mitä kaikkea niissä on. Edellisestä muutosta ne sinne on joutunut. Muistan kyllä silloin ajatelleen, että nyt otan mukaan vain ja ainoastaan ne tavarat joita tarvitsen. Nooh, siellähän laatikoissa ne edelleen on joita niin piti tarvita. Mielenkiinnolla käyn ne läpi ja katson mitä löytyy. Tästä kirjoitan myöhemmin lisää.Vinkkejä ja hyötyjä tavaran pois laittamiseen:
  • Karsi esimerkiksi yksi tavara per päivä sadan päivän ajan
  • Myy ensiksi kallein tavara pois mitä et tarvitse. Huomaat saavasi huimasti lisää motivaatiota myymiseen kun saat ylimääräistä rahaa
  • Palkitse itsesi tavaran myymisestä. Ei ostamalla uutta tavaraa vaan vaikka menemällä teatteriin myytyäsi 50 tavaraa
  • Säästä ansaitsemasi rahat esim. ulkomaanmatkaa varten. Voit sitten miettiä, että oletko onnellisempi myytyäsi tavarat ja makoillessasi palmun alla vai säilöessäsi turhaa tavaraa pahvilaatikoissasi.
  • Myy turhat tavarasi kirpputorilla tai esim. tori.fi tai huuto.net. Helppo ja kätevä tapa päästä tavarasta pois ja saada ylimääräistä rahaa
  • Vie tavaraa kierrätyskeskuksiin. Paikkakunnallasi luultavammin on kierrätyskeskus/keskuksia, jotka mielellään ottavat tavarasi. Kierrättämällä säästät luontoa ja tavarat saavat uuden kodin jossa niitä (toivottavasti) käytetään
  • Esim. Punaisen ristin kontti, UFF, FIDA käteviä paikkoja lahjoittaa puhdasta, ehjää ja hyväkuntoista tavaraa. Näin pystyt tukemaan avustustyötä ja tuet työtä kehitysmaiden hyväksi
  • Sairaalat/terveyskeskukset/vanhustenkodit yms. voivat mielellään ottaa esim. kirjoja/lehtiä/leluja vastaan
  • Karsimalla turhia tavaroita pois, asunnossasi on lisää tilaa ja sitä on helpompi siivota
Laittaessasi tavaraa pois, mieleesi varmaankin tulee useasti, mitä jos kuitenkin tarvitsen tätä joskus tai alan harmittelemaan jälkikäteen, että laitoin senkin silloin pois. Älä huoli, tämä on ihan normaalia ja itsekkin samoin mietin. Päätin kuitenkin, että tulen toimeen pienemmälläkin ja vähemmällä. En tarvitse 17 erilaista kahvikuppia tai 7 mustaa t-paitaa. Jos joskus jotain tarvitsen mitä minulla ei ole, voin lainata tai sitten keksin jonkun keinon, jolla pystyn asian toteuttamaan. Sinun on hyvä tiedostaa, että ilman sitä tavaran paljoutta voi myös elää onnellista ja hyvää elämää. Siirrä huomioitasi materiasta elämään ja elämyksiin niin olosi on kevyempi.

Pyydänkin sinua tämän luettuasi kävelemään keittiöösi, avaamaan kaapin missä säilytät kahvikuppeja. Mieti, tarvitsetko kaikkia niitä 20kpl erilaista kahvikuppia vai voisitiko ajatella laittavasi osan pois ;) Pienestä teosta kohti suurempia muutoksia!

Asuntosi on täynnä rahaa, laita turhat tavarasi kiertoon, saat hyvän mielen ja rahaa itsellesi!

You Might Also Like

0 kommenttia

Facebook

Suosituimmat

Instagram