Tour De Längelmävesi With Fatbike

syyskuuta 26, 2017


25.09.2017, aamu valkeni hyvin sakean usvan peittämänä. Lämpömittari näytti +4. Päiväksi oli kuitenkin luvattu hieno ja lämmin syksyinen kieli, kenties viimeinen. Söin aamupalaksi lautasellisen puuroa ja join teetä. Ennen lähtöäni, kävin juoksemassa koiran kanssa 7 kilometrin aamulenkin. Paikoin sumua oli niin paljon, että sitä olisi voinut veitsellä leikata. Ilmassa leijui vahva aamukosteuden tuoksu. Oli energinen olo.

Pääsin matkaan hyvissä ajoin ennen kello 11 aikaan aamusta. Sumu oli vielä paikoin vahvaa mutta rajoittui enää alaville maille, ilmassa oli reipas syksyn tuoksu. Kosteus on kuitenkin niin kova, että housuni keräsivät itseensä ilmassa leijuvan kosteuden. Matkani ensimmäiset kilometrit poljin pitkin vanhaa junaradanpohjaa, jonka varrella on sijainnut aikoinaan myös kivilouhimo. Entistä kivilouhimoa käyttävät nykyisin Motocross harrastajat, joiden hurjia hyppyjä olen joskus käynyt seuraamassakin. Hiekkainen maantie on vielä kosteudelta paikoin märkä, rastaat ovat jo kokoontuneet muuttoparviksi. Ilma on vielä viileä ja viimeistään nyt silmiini jääneet unihiekat ropisevat maahan.


Matkan varrella ohitan pienen kyläkoulun, jonka pihalla pienet lapset kovaäänisesti leikkivät. Ilmassa on lähes suuren urheilujuhlan tuntua. Käännyttyäni tielle 3260 alkumatkat saan pyöräillä läpi loivien nyppylöiden ja alamäkien, läpi kauniiden peltomaisemien, auringon paistaessa pilvettömältä taivaalta. Pyörän lämpömittari näyttää +12. Muuta liikennettä ei juuri ole, muutama henkilöauto ajaa ohitseni, yhdestä vastaantulevasta autosta heilutetaan minulle. Lieneekö näky ollut niin huvittava. Yhdellä pellolla lukuisat joutsenet ja kurjet ovat sopusoinnussa valmiina lähtemään pitkälle muuttomatkalle, lieneekö heilläkin yhtä kova polte lähteä matkaan kuin itselläkin. Pysähdyn Rönniin, jossa sijaitsee myös legendaarinen Rönnin lava. Siellä ihmisten lanteita ovat käynyt vuosien varrella pyörittämässä mm. Irwin Goodman, Kaija koo,Yö, Eppu Normaali, Dingo, Danny sekä lukemattomat muut Suomi musiikin kirkkaimmat tähdet.


Jatkan matkaani ja ei mene pitkään, kun saavun Eräjärven keskustaan. Käyn paikallisessa kyläkaupassa täydentämässä eväitäni. Kaupassa on vanhan ajan humua, vanha mummo on jäänyt suustansa kiinni kaupan kassatädille, kaksi vanhaa pappaa miettivät kovaan ääneen mitä tänään söisivät. Kenelläkään ei tunnu olevan kiire minnekään, ei minullakaan. Muutaman kilometrin päässä Eräjärven keskustasta tulee jyrkkä ylämäki, hinkkaan mäen ykkösvaihteella ylös ja päälle päästyäni vaihdoin pitkät housut shortseihin. Lämpötila on jo lähes +15 mutta pipo pysyy vielä tiukasti päässä, ilman sitä päässä voisi tuntua tyhjältä.

Seuraavina kilometreinä maisema ei juurikaan vaihdu, ennen kuin saavun Längelmäveden Maljastensalmeen. Maljastensaaren yli menee silta, josta on upeat näkymät niin Längelmävedelle kuin Maljastensalmeen. On lähes tyyntä, järven pinta näyttää kauniilta auringon säteiden kimaltaessa veden pinnassa. Poljen vuonna 1846 valmistuneen puukirkon ohi. Maantie on hyväkuntoista eikä liikenteestä ole haittaa. Ohitan pellon, jossa kaksi peuraa ovat lounastamassa. Toinen kääntää katseensa minua kohti, ilmeisesti en ollut kovin pelottava ilmestys, koska jatkaa syömistä. Lämpötila edelleen nousee, hiki kastelee otsani ja laitan pipon pois päästäni.


Saavun Sahalahdelle. Keskustassa sijaitsevan marketin pihassa istuskelevat Sahalahden veikot, eikä kyseessä todellakaan ole jalkapalloseura. Saan paljon huomiota pyöräillessäni veikkojen ohitse, jotka parhaansa mukaan ottavat korjaussarjaa. Kukaan ei kuitenkaan uskalla sanoa mitään, seuraavat vain katseellaan. Seuraavat kilometrit ovat todella hyväkuntoista maantietä, jota on ilo ajaa. Matkallani silmiini osuu ”karvamatoja” jotka ylittävät tietä. Lyhyellä matkalla lasken niitä olevan lähes sata. Mikä pyhiinvaellus tai kansanvaellus madoilla tänään lienee olevan. Tämän lyhyen pätkän jälkeen niitä ei enää näy. Pieni kyykäärme kuitenkin tiellä oli aurinkoa ottamassa. Pysähdyin ja otin käärmeestä kuvia. Käärme ei selvästikään halunnut olla kuvattavana, vaan yritti monta kertaa purra mutta siinä onnistumatta. Jatkoin matkaa ja jätin Kyyn paistattelemaan auringossa, pyöräni lämpömittari näytti jo +20.


Kilometrien  polkemisen jälkeen saavuin pelisalmelle. Tässä paikassa olen nuorempana käynyt useita kertoja kalassa isäni ja veljeni kanssa. Tarinat kertovat, että täältä saisi hyvin lahnaa mutta omat muistikuvani eivät tätä täydennä. Kalastamiseen täällä liittyi aina pieni jännitys, sillä siltojen kohdalla on kalojen rauhoitusalue ja näin ollen kalastaminen on kielletty tiettynä aikana. Koskaan emme kuitenkaan vaikeuksiin joutuneet. Pelisalmi on todella kivikkoinen kapeikko Längelmäveden Isoniemenselän ja Villikanselän välissä. Salmen poikki on valmistunut vuonna 1957 Kangasalan ja Kuhmoisten välisen maantien silta ja pengertie. Istun rantakalliolla, syön eväitäni ja kastelen varpaitani vedessä joka tuntuu jo viileältä. Aika tuntuu pysähtyvän, ilma on kesäisen lämmin ja tässä voisi istua pidempäänkin mutta matkantekoa on jatkettava.


Hyppään pyöräni selkään ja suuntaan kohti Kangasalan keskustaa mutta tätä ennen minun on noustava Kuohunharjun yli. Kuohunjärven päältä avautuu upea, suomalainen kansallismaisema yli Vesijärven. Harjun päältä on mukava lasketella alas kohti keskustaa. Pyöräilen hetken keskustassa, käyn kaupassa ja suuntaan takaisin kohti Kuohunharjua. Äsken niin mukava alamäki on muuttunut ikäväksi ylämäeksi. Polkeminen on kuitenkin kevyttä.

Lasken alas harjulta ja suuntaan pyöräni kohti alavia peltoja ja perinteisiä etelä-suomalaisia maisemia. Matkalla ohitan pieniä kyliä, lukemattomia peltoja, osasta on jo vilja puitu osassa se vielä seisoo pellolla. Tietä 58 on mukava polkea, liikennettä ei ole nimeksikään ja tienkunto on hyvä. Vaikka auringossa on vielä lämmin, huomaan kuinka syksy ja talvi lähestyy. Puiden lehdet ovat jo kellastuneet, osa jo tippunut, varjossa tulee viileä, ilmassa leijuu kosteus, tuoksuu syksyltä.


Viimeisillä kilometreillä tulee outo, äkillinen väsähtäminen. Jaloissani maitohapot huutavat apua, pohkeisiini särkee, polkeminen tuntuu pahalta. Ilmeisemmin en ole juonut tarpeeksi ja muutenkin evääni olivat aika laihat. Matkaa ei ole kuitenkaan paljoa, joten en jää jalkojani lepuuttelemaan vaan jatkan mankelin pyörittämistä. Poljen loppumatkan hampaita purien, jokainen kammenpyöräytys tekee kipeää. Päästyäni kotiin ilta on jo viileä, aurinko ei enää lämmitä. Syön iltapalan, venyttelen hetken jalkojani ja menen yhtä kokemusta rikkaampana nukkumaan. Päivälle tuli pituutta 101km.


You Might Also Like

0 kommenttia

Facebook

Suosituimmat

Instagram