Kesä 2017 Vol. 3.0, Last Paradise

elokuuta 29, 2017


61º60' N, 24º21' E. Tanhuanpää, Siitama. Tukikohtani koordinaatit, paikka jota koskaan ei pitänyt pystyä valloittamaan on nyt valloitettu, lopullisesti. Se paikka viedään minulta pois. Joudun luopumaan minun paratiisistani, paikasta jossa kuvittelin asuvani loppuelämäni, paikasta joka ei ollut vain kotini. Nyt, lähtölaskenta jonnekin on alkanut. Tämä on vanhan elämän loppu ja uuden alku.

Tiesin jo alkuvuodesta 2017, että vuosi tuo isoja muutoksia, tämä on vain yksi niistä. Tämä tarina sai alkunsa keväällä 2015 ja tulee päätökseen vain reilu kaksi vuotta myöhemmin. Voin palata siihen hetkeen laittamalla silmäni kiinni. Muistan kävelleeni alas pientä hiekkatietä...Aurinko paistoi ja oli lämmin päivä...


Pihassa minua odotti suunnaton vehreys, muistan ne puut, pensaat ja kaikki ne kukat jotka kukkivat valtoimenaan, sen hiljaisuuden ja luonnonrauhan, jonka pihaan saapuessa koin. Tiesin heti, tämä on minun Eden. Muistan ne joutsenen ja kurjen huudot, jotka kantautuivat kumpuilevilta pelloilta. Muistan sen järven, jonka pinta kauniina kimalteli peltojen takana. Näin itseni soutelemassa kesäisenä iltana järven selällä, talvella istumassa pilkillä. Muistan kaikki ne viinimarjapensaat ja omenapuut, joista kuvittelin tekeväni hilloa, mehua ja viiniä. Muistan sen pienen pellon, jossa kuvittelin kasvattavani perunaa, salaattia, kurkkua ja porkkanaa. Muistan sen luonnon tuoksun, joka ympärilläni leijaili. Sitä en unohda koskaan.


Muistan sen pihasaunan, jonka ensikertaa näin. Kuvittelin istuvani kynttilänvalossa joulusaunassa, jonka huuruisten ikkunoiden takaa näkyy luminen maalaismaisema. Muistan sen avolähteen, mielessäni kuvittelin saunan jälkeen sinne kastautuvan. Muistan sen suuren kallion saunan takana, jonka päälle rakentaisin kotamajan, josta olisi upea näkymä Siitamanlahden kumpuileville pelloille. Muistan sen nuotiopaikan, jonka ympärillä näin itseni istumassa nuotion rätistessä pimenevässä syys illassa. Muistan sen pienen kallion ulkovaraston takana, jonka päällä kuvittelin lampaiden kävelevän. Muistan sen kohdan, johon suunnittelin rakentavani pienen kanalan. Muistan kaikki ne lukuisat asiat, joita halusin paratiisiini rakentaa. Muistan nähneeni itseni suunnittelemassa ja valmistamassa omia tuotteitani, omassa yrityksessäni, omassa puusepänpajassa. 


Muistan sen tunteen, sen mieleni vallanneen onnen, kun tiesin pääseväni kauas kaupungista, sen hälinästä ja sen vaaroista. Olin onnellinen, kun saisin elää mahdollisimman omavaraista elämää, rauhassa ja luonnon ympäröimänä. Halusin hidastaa elämääni, nauttia luonnosta ja sen tuomista mahdollisuuksista. Tulen aina muistamaan sen savun tuoksun, joka saunan piipusta tuprahti puhumattakaan vasta leikatun nurmikon tuoksusta. Tulen aina muistamaan, kuinka hyvältä tuntui kantaa kaivosta saunaan vettä. Tulen aina muistamaan sen syksyisen pimeyden, kun miljoonat tähdet loistivat taivaalla. Tulen aina muistamaan sen, kuinka täysikuu valaisi talvella koko maiseman. Tulen aina muistamaan sen omenapuun, joka valkoisena kukki ja niiden mustaviinimarjapensaiden raikkaan tuoksun. Tulen aina muistamaan ne rauhalliset hetket, jolloin sain istua pihassa ja kuunnella luonnon ääniä.


Tulen aina muistamaan sen läheisen puron, jonka rannat kukkivat valtoimenaan rentukoita. Tulen aina muistamaan ne jylhät kalliot, humisevat männyt ja kumpuilevat pellot. Tulen aina muistamaan ne hiljaiset tiet, jotka pujottelivat metsien keskellä. Tulen aina muistamaan ne lukuisat metsäjärvet, jonka rannat vielä tyhjinä kaikuvat. Tulen aina muistamaan sen keväisen pikkulintujen konsertin. Tulen aina muistamaan sen rauhan ja hiljaisuuden. Tulen aina muistamaan sen tunteen, kuinka täällä aika pysähtyy. Tulen aina muistamaan sen torpan, jonka remontoin. Tulen aina muistamaan ne suunnitelmat, joita torppaan piti toteuttaa. Tulen aina ikävöimään sitä näkymää, joka torpan ikkunoista avautui. Tulen aina ikävöimään sitä tunnetta, joka pihaan tullessani aina minut valtasi. Tulen aina kadehtimaan niitä ihmisiä, jotka täällä Siitamassa saavat asua.


Minun tulee ikävä tätä paikkaa. Tämä oli minun viimeinen KOTINI suomessa, paikka jossa kaikki unelmani ja haaveeni romutettiin.

      ...........................

Kuka lienee ensimmäisenä asettunut asumaan Siitaman kylään ja milloin tämä on tapahtunut, sitä tuskin aikakirjat kertovat. Rauhaisan paikan hän on löytänyt. Rauha antaa vielä tänäkin päivänä leimansa kylän elämälle. Ei tehtaiden kohinaa ja vihellystä, ei kolinaa ei hälinää, vain junan kaukainen ääni kuuluu, kun se ohi kiitäessään saa aikaan. Moni tilapäisesti paikkakunnalla oleskelevakin on ihastunut kylään, mutta vain siitamalalainen ymmärtää, mitä kaikkea siihen nimeen ja kylän erikoiseen tunnelmaan liittyy.

Ei tunne kukaan muu kuin siitamalalainen sitä tunnetta, mikä liittyy honkien huminaan, kun ne syysmyrskyssä kohisevat kallioiden rinteillä ja koko takamaa aivan kuin huokaa, ei tiedä miten hauskasti sydän sykähtää, kun kevätpuro lirisee kallion kolossa, puhumattakaan siitä riemusta, minkä käen heleä kukahdus ja pikkulintujen moniääninen kuoro koivikon keskellä saavat aikaan. Silloin ovat ojan pientareet keltaisenaan rentukoita ja mäet sinisenään sinivuokkoja.

Ei voi unohtaa kumpuilevia kallioita ja humisevaa takamaata joka tarjoaa mitä ihastuttavimmat retkeily, kalastus ja marjamaastot, eikä Muhojärven, Siitamanlahden ja Vesijärven rantoja, joihin valkovartinen koivu ja syksyn viljakuhilaat uneksuen kuvastuvat. Yhä uudestaan voi nähdä mielikuvissaan viehättävän näyn, joka aukeaa Takaveräjän ja Tanhuanpään tienoilta Siitamanlahdelle päin, voipa miltei tuntea syksyisen riihisavun ja kuivuvan pellavan tuoksun”

Ote kirjeestä Siitamalaisille, Enni Unkila, 10.11.1947.


You Might Also Like

0 kommenttia

Facebook

Suosituimmat

Instagram