Kesä 2017, Vol 4.0 Seitsemisen Kansallispuisto

marraskuuta 14, 2017


Elokuinen aamu alkoi tavaroiden pakkaamisella ja uuden teltan hankkimisella. Löydettyäni pienen ja kevyen teltan, suuntasin ruokakaupan kautta pois sivistyksen parista, kohti Seitsemisen kansallispuistoa. Seuraavista päivistä minulla ei ollut minkäänlaista suunnitelmaa, tärkeintä oli, että pääsen pois kaikesta hälinästä, olemaan yksin itseni ja koirani kanssa, keskelle luontoa. Keli oli kesäinen, jota oli luvattu myös tuleville päiville.

Seitsemisen kansallispuisto sijaitsee Ylöjärven ja Ikaalisten kuntien mailla, Pirkanmaalla Länsi-Suomen läänissä. Kansallispuisto on perustettu vuonna 1982 jota hoitaa ja ylläpitää Metsähallitus. Kansallispuiston pinta-ala on 45.5 neliökilometriä ja alueen maisema on hyvin vaihtelevaa, metsistä harjuihin sekä soihin. Luontopolkuja on kaikkiaan neljä ja polkuverkosto on laajuudeltaan noin 60km. Reittien varrella on nuotio- ja teltapaikkoja sekä opastuspisteitä. Kansallispuiston eliölajistossa esiintyy harvinaisia pohjoisen lajeja.


Päästyäni Kuruun, joka on itselle hyvin rakas paikka, kävin vielä täydentämässä viimeisiä eväitä paikallisesta kyläkaupasta. Olen viettänyt lapsuudessani useita kesiä Kurussa, sillä edesmenneet isovanhempani ovat siellä asuneet ja olihan vanhemmillanikin siellä muutamana kesänä kesämökki. Juuri täältä, Kurun jylhistä metsistä ja salomaista on lähtenyt minun innostukseni ja rakkauteni luontoon, kalastukseen ja eräilyyn. Täällä päälleni laskeutuu aina syvä rauha ja onnellisuus.

Lähdettyäni Kurusta kohti Parkanoa, käännyin Kaidankylästä kohti Seitsemisen Kansallispuiston maisemia. Asemapaikkani ei ollut vielä tiedossa, mutta päätin mennä katsomaan, onko Kirkas-Soljasten leiripaikalla elämää. Ajettuani hetken aikaa hyväkuntoisia hiekkateitä, saavuin leiripaikalle, joka onnekseni ammotti tyhjyyttään. Tänne pystytin uuden telttani ja tyhjensin varusteeni. Laitoin evääni järveen viilentymään, etteivät ne seuraavina aamuina kävelisi minua vastaan.


Istuin aloillani, nautin olostani, suhautin muutaman nestepitoisen tölkin auki ja katsoin kartasta, minne koirani kanssa suuntaisin. Päätin kävellä läheiselle Lieslammelle, johon on matkaa vain reilut 2km. Kävelin läpi Hiittenhautakankaan, jota koristavat luotisuorat männyt, jotka pitkillä rungoillaan kurottavat kohti taivasta. Saavuin pienelle Kangaslammelle, jonka peilityyntä pintaa rikkoivat kahden joutsenen tekemät hennot aallot. Maiseman muututtua kuivasta kangasmaastosta kuusimetsäksi olin jo Lieslammella.

Päätin suunnistaa kohti Liesjokea, jonka varrella kartan mukaan on vanha mylly, sen halusin nähdä. Liesjoella on kuuleman mukaan myös majavia, varsinkin Jaulin kämpän seudulla sekä Lieslammen sekä Liesjärven välisellä osuudella. Kävelin ohi Kettulammen, jonka tummassa pinnassa heijastui kauniisti vieressä oleva jylhä metsä ja sinivalkoinen taivas. Jonkin matkaa käveltyäni, läpi pitkospuiden sekä polkujen, saavuin myllylle. Näkymä oli kuin haltijametsästä. Ympärillä seisoi arvonsa tietävä vanha metsä, yksinäisyydessä pauhaava joki jonka varrella seisoo sammalkattoinen vanha mylly. Koirallakin oli ihmeteltävää vanhan myllyn nurkkia haistellessa.


Liesjoen myllystä jauhettiin aikoinaan viljaa seudun lähitaloille. Osakkaina olivat Kovero, Kuivasniemi, Kivijärvi sekä Liesjärvi. Liesjoen alkuperäinen mylly on viety aikoinaan pois, pelkästään myllynkivet jätettiin paikoilleen. Lieneekö vanha mylly lahonnut mutta nykyinen mylly tuotiin samalle paikalle Ruoveden Koveronkoskelta1995. Myllyä ihastellessani ajattelin, kuinka maailma touhu on ollut aikoinaan niin erilaista kuin nykyään ja kuinka jo pelkästään naapuri- ja lähitalojen käsitys on vuosien matkalla muuttunut.


Kuivan kurkun kostuttelun jälkeen suuntasin myllyltä kohti Jokiristin telttailualuetta. Kävelin pitkin Liesjoen rantoja ylittäen pienen sillan, jonka alta Liesjoki levottomana pauhasi. Hieman ennen Jokiristille saapumista vastaani tulivat ensimmäiset ihmiset. En siis ollutkaan yksin täälä, en kuitenkaan kokenut suurempaa tarvetta jäädä vaihtamaan kuulumisia. Koirat sentään tekivät hieman lähempää tuttavuutta toisiinsa. Pysähdyin katsomaan Jokiristin levähdysalueen, mutta jatkoin suorilta matkaani kohti Jaulin kämppää. 


Jaulin kämppä on vanha savottakämppä, joka sijaitsee Liesijoen rannalla. Alkuperäisen kämpän rakensi suomalainen kirjailija Kalle Päätalo. Alkuperäinen päärakennus on palanut ja sen tilalle rakennettiin nykyinen kämppä. Päätalon vuonna 1946 rakentama tallirakennus on kuitenkin vielä jäljellä.

Istuin lammen rannassa olevan saunarakennuksen edessä muistellen niitä kertoja, kuin aikaisemmin täälä olen ollut. Ympärillä oli vehreää ja hiljaista, ainoastaan lampeen laskeva koski pauhasi keräten lammen rannoille valkoista vaahtoa. Koira istui vieressäni, välillä katseemme kohtasi, välillä vajosimme omiin maailmoihimme, sisimmissämme kumpikin haaveillen vapaana olemisesta. Täälä koin kuitenkin olevani vapaa, eikä minulla ollut taas kiire mihinkään.

Eväät nautittuani jatkoin matkaa kohti leirialuetta. Loppumatkan kuljin lämpimässä, lähes pilvettömässä säässä pitkin hiekkateitä ohittaen Jaulinnevan kauniin suon sekä Saari-Soljasen lammen, ennen saapumista Kirkas-Soljaselle. Teltta oli vielä pystyssä, tavarat tallessa, niin järvessä kuin teltassakin. Leiripaikkaan oli ilmestynyt myös yksi teltta lisää. Oli aika istahtaa kannon päälle, nauttia suon tuoksusta, seurata kuikkien rauhallista uiskentelua kirkkasvetisen lammen selällä sekä kuunnella niiden kutsuhuutoja, jotka kantautuvat pitkälle erämaahan asti.


Koitti aika alkaa tekemään polttopuita, joita sahasin ja hakkasin isohkon kasan, jotka varmasti riittäisivät koko illaksi, sillä halusin istua pitkään pimeässä yössä rätisevän nuotion äärellä. Sytytin nuotion ja valmistin ruokaa, joka maistuu aina paremmalta luonnossa kuin missään muualla. Lopulta illan jo hieman viilentyessä ja hämärtyessä nuotiolle saapuivat myös kaksi muuta retkeilijää. Söimme, joimme ja vaihdoimme kokemuksia niin päivästä kuin muutenkin elämästä, lopulta jäin yksin vielä istumaan iltaa nauttien olostani sekä yksin olemisesta. Kellon ollessa jo pitkällä seuraavan päivän puolella, lähdin testaamaan koirani kanssa uutta telttaani täynnä uusia hienoja kokemuksia.

Tarina jatkuu...

You Might Also Like

0 kommenttia

Facebook

Suosituimmat

Instagram