Kesä 2017, Vol 4.1 Seitsemisen Kansallispuisto

marraskuuta 16, 2017



Heräsin ensimmäisen kerran jo aamun kuuden aikaan. Kävin ulkona haistelemassa minkälainen päivä olisi tulossa, taivas oli pilvetön ja kaksi vesilintua lensi korkealla vasten sinistä taivasta. Oli vielä hieman viileä ja kostea keli, lammen pinnassa oli paikoin usvaa. Hetken aikaa istuskeltuani suurehkon kiven päällä, telttani vieressä, päätin vielä jatkaa unia. Kömmin takaisin telttaan ja vielä lämpöiseen makuupussiini. 

Noustuani myöhemmin uuteen päivään, todettuani teltan palvelleen hyvin yön, sytytin nuotion ja söin kevyen aamupalan. Kävelin koiran kanssa pienen aamulenkin, taivaalle oli jo kertynyt hieman pilviä mutta ilma oli jo lämpöisempi, muita ihmisiä ei ollut liikkeellä. Palasin leiripaikalle suunnittelemaan mitä tänään tekisin. Päätin pikaisesti lähteä käymään ihmisten ilmoilla, isovanhempieni haudalla, jotka jo pitkään ovat maanneet Kurun hautausmaalla. Kävin hakemassa kyläkaupasta kukkasen, jonka vein haudalle. Haudalla mieleeni virtasi useita kivoja muistoja mutta samalla mieleni valtasi ikävä. Hautausmaan hiljaisuudesta palasin takaisin erämaan hiljaisuuteen.


Istuskellessani nuotiopaikalla napsauttaen päivän ensimmäisen ja toisen virvoitusjuoman, päätin lähteä katsastamaan Liesjärven leiripaikan, missä eilen en käynyt. Osa Liesjärvestä ei enää kuulu Seitsemisen Kansallispuiston alueeseen. Maastokuvioiseen rinkkaani pakkasin tarvittavat eväät ja tarvikkeet. Heitin rinkan selkääni, kiinnitin koiranhihnan lannevyöhön ja lähdimme kohti uusia seikkailuja. Ulkona tarkeni olla hyvin T-paidalla ja shortseilla. 

Lähdin kävelemään samaista polkua kohti Lieslampea, jota pitkin eilen jo kävelin. Ohitin samaisen Hiittenhautakankaan, jonka korkeat männyt näyttivät yhtä ylväiltä kuin eilenkin. Pysähdyin katsastamaan lähteen, joka sijaitsee Hiitteenkankaalla. Seitsemisen kansallispuiston alueella on muutamia kaivoja sekä kyseinen lähde. Juomavedet ovat juomakelpoisia, osan kaivon vesi on syytä kuitenkin puhdistaa ennen juontia, samoin kuten myös järvien, jokien ja purojen sillä veden laatu vaihtelee alueittain.


Matkatessani hyväpohjaista kangaspolkua saavuin Kangaslammelle, jossa eilen olleita joutsenia ei enää näkynyt. Lieslammelta jatkoin matkaani kohti Liesjärveä. Kävelin pitkin lammen rantaa, lammen toiseen päähän asti, jossa lampi muuttuu kapeaksi joeksi. Veden pinnan alla vesi virtaa hiljalleen, tuudittaen kasvillisuuden kevyeen liikkeeseen. Täälä silmiini kantautuivat ensimmäiset merkit majavista. Liesjoen kumpaakin puolta reunustivat kalvetut puunrungot, jotka törröttivät maasta ikäänkuin teroitetut ansakepit. Olisi siinä näkemistä kerrakseen, kun majava talttahampaillaan katkaisee kymmensenttisen puun kymmenessä-viidessätoista minuutissa.


Jatkoin matkaani kohti synkkää metsää, jota koristivat suuret ja paksurunkoiset kuuset. Matkaa oli kiva tehdä, sillä tänä vuonna hyttysiä ei ole niin paljoa kuin edellisenä kesänä. Saavuin Liesjärven leiripaikalle, joka oli maisemaltaan ja sijainniltaan kuitenkin pienoinen pettymys. Olin kuitenkin onnellinen siitä, että olin ainoa retkeilijä alueella ja siitä, että olin juuri nyt täälä. Leiripaikalla puut olivat päässet vähiin, joten turvauduin keräämiini käpyihin ja maassa lojuneisiin oksiin. Sytytin nuotion, tein maittavan ruoan sekä itselleni, että koiralleni. Hyvin nautitun ruoan ja juomien, nyt oli vain kiva istua ja nauttia olemisesta.


Hetken istuminen vierähti nopeasti kolme tuntiseksi ja oli taas aika jatkaa matkaa. Ajoitus oli täydellinen, koska sillä hetkellä kun sain rinkkani selkään, leiripaikalle saapui uudet retkeilijät. Jatkoin matkaani kohti Käsikivenkangasta sekä Tasainenkangasta. Maisema muuttui hyvinkin nopeasti synkästä kuusimetsästä kuivemmaksi kangasmaastoksi, jossa hieman kitukasvuiset männyt taistelevat elämästään. 

Palasin jo kulkemaani reittiä takaisin Soljastenkankaalle. Kiersin vielä Saari-Soljasen reitin, matkalla sain ihastella suomalaista suoluontoa ja sen monimuotoisuutta. Soljasten suoalue on yksi laajimmista luonnontilaisista suoalueista Seitsemisen kansallispuitossa. Kuljettuani hyväkuntoista polkua, saavuin Jaulinnevan katselulavalle. Täälä istuin, nautin karusta avosuomaisemasta ja sen ihanasta tuoksusta. Hiljalleen jatkoin matkaani kohti asemapaikkaani, sillä mihinkään minulla ei ollut kiire.


Leiripaikalle saavuttuani, kaikki tavarani olivat niinkuin lähtiessänikin. Toiset retkeilijät olivat pakanneet tavaransa ja lähteneet pois. Sain taas olla yksin, nauttia yksin olemisesta jota tältä reissulta lähdin hakemaankin. Eiliseltä oli jäänyt illaksi vielä kasa puita, joten puutöitä ei kauheasti tarvinnut enää tehdä. Illan viilentyessä ja pimentyessä, valmistin jälleen kerran maittavan aterian kera maittavien juomien. Loppuillan istuin rätisevän, lämmittävän nuotion ääressä tekemättä yhtään mitään. Olin vain ja nautin maailman kauneimmasta äänestä, hiljaisuudesta. Tätä ääntä, jota nyt ei edes kuikkien kauas kantavat äänet rikkoneet.

Heräsin jälleen kukonlaulun aikaan. Aamu oli pilvinen, viileähkö ja kostea. Yöllä ei ollut kuitenkaan satanut, vaikka niin olisi voinut luulla. Hetken aikaa katselin lammen pinnassa hiljalleen leijuvaa usvakerrosta. Mieleeni tuli lapsuudesta kauhutarina, jonka veljeni minulle kertoi. Olin vielä väsynyt, palasin takaisin teltaan ja jatkoin uniani lämpöisessä makuupussissani, koira vieressäni. Myöhemmin ylös noustessani, oli aika valmistaa kevyt aamupala, tyhjentää leiri ja suunnata takaisin ihmisten ilmoille, joka ei tälläkään kertaa hurraa huutoja minussa aiheuttanut.

You Might Also Like

0 kommenttia

Facebook

Suosituimmat

Instagram