Say No To Black Friday

marraskuuta 23, 2017


Huomenna 24.11 vietetään kapitalistien juhlapäivää, mustaa perjantaita. Black friday, tuo kauppojen joulusesongin avaava kulutushysteriapäivä. Päivä, jolloin alennuksilla ihmisiä houkutellaan ostoksille, kassakoneet kilisevät, luottokortit vinkuvat ja kauppiaat hierovat käsiään. Minä en osta. Älä osta sinäkään! Haastan sinutkin säästämään rahasi ja osallistumaan ”älä osta mitään päivään”

Sulje silmäsi mainoksilta ja osallistu päivän mittaiseen ostolakkoon, sillä tämä kuluttamiseen perustuva kulttuurimme ei kauas kanna. Kuluttaminen ei tee meitä onnellisiksi, vaikka mainokset muuta väittäisivät. Mainonnalla luodaan vain illuusio keinotekoisista tarpeista, jotta ihmiset ostaisivat ja kuluttaisivat mahdollisimman paljon rahaa. Tämänhetkinen kulutusmallimme ruokkii vain pinnallisuutta ja tyhjyyttä, joka vie meitä pois aidosta ilosta ja onnesta. Tämä kulutusyhteiskunta ylläpitää surullista järjestelmää, jonka seurauksena köyhissä maissa kärsimys lisääntyy, kun länsimaisille kuluttajille pitäisi tuottaa tavaraa yhä enemmän ja halvemmalla.

Liikakulutuksella on myös katastrofaaliset vaikutukset luontoomme ja koko maapallon hyvinvointiin. Maapallo ei yksinkertaisesti kestä, jos jatkamme kuluttamista nykyiseen malliin. Maailman ylikulutuspäivä, päivä jolloin vuoden luonnonvarat on laskennallisesti käytetty loppuun, oli tänä vuonna 2. elokuuta. Vuonna 2000 maailman ylikulutuspäivää vietettiin 4. lokakuuta ja vuonna 1970 23. joulukuuta. Mikäli kaikki eläisivät suomalaisten kulutustottumuksilla, ylikulutuspäivää olisi vietetty tänä vuonna jo 3. huhtikuuta. Käytämme siis kiihtyvällä tahdilla maapallon luonnonvarat loppuun. 

Osallistu haasteeseen ja vietetään vuorokausi ilman ostoksia!

Lyhyesti Älä osta mitään- päivästä:

- Kulutuskriittinen kansainvälinen tempaus
- Sai alkunsa Kanadassa 1992 nimellä No Shop Day
- Ideana viettää vuorokausi ilman tavaran hankintaa ja rahan kulutusta
- Haastaa miettimään ostostapoja ja pyrkimään kohti ekologista tavaroiden ja palveluiden käyttöä
- Suomessa vietetty vuodesta 2007
- Järjestävinä tahoina Luonto-Liitto, Voima-lehti sekä Adbusters Finland

You Might Also Like

0 kommenttia

Facebook

Suosituimmat

Instagram