”Finnish Citizen”

toukokuuta 10, 2017


Mitä on suomalaisuus? Mitkä ovat niitä asioita, jotka tekevät suomalaisesta suomalaisen, minustakin? Olenko pohjimmiltani edes suomalainen vaikka Suomessa asunkin vai kuuluisinko ajatuksineni kenties jonnekin muualle? Tekeekö passin teksti ”Finnish citizen” minusta suomalaisen? Tekeekö puhumani kieli, vanhemmiltani saadut geenini minusta suomalaisen? Miten ylipäätänsä voidaan määritellä suomalainen ihminen ja pitääkö stereotypiat suomalaisista paikkansa?

Itse 37- vuotta Suomessa asuneena ja tänne pimeään pohjolaan syntyneenä, olen usein saanut kuittailua siitä, miksi en pidä Suomesta tai miksi en koe Suomea omakseni? Saanut kuittailua siitä, miksi minun pitää olla erilainen, miksi en voi olla normaali suomalainen niin kuin muutkin? Mikä on normaali? Pitääkö kaikkien ihmisten olla normaaleja, kuulua siihen yhteen tiettyyn lokeroon? Vaikka passissani lukee ”Finnish citizen”, pitääkö minun automaattisesti tykätä asua Suomessa, pitää suomalaisesta kulttuurista, mämmistä, juhlia itsenäisyyspäivänä tai kannattaa Suomen jääkiekko maajoukkuetta?

Minä en tykkää mämmistä, en kannata Suomen jääkiekko maajoukkuetta meneillään olevissa jääkiekon MM-kisoissa. En ole koskaan Suomea kannattanutkaan. Aikoinaan kannatin suurta ja mahtavaa Neuvostoliittoa, nyt tuon mahtavan valtion hajottua, Venäjää. Vastoin suomalaisuutta, olen aina ihannoinut itäistä naapuriamme. Kuinka paljon siitä meille edelleen toitotetaan, että ”ryssät” sitä ja tätä. Tätä aivopesua on jatkunut koko Suomen itsenäisyyden ajan, sukupolvelta toiselle. Venäjällä on 144 miljoonaa ihmistä. Ovatko kaikki; epärehellisiä, varastelevia, huonokäytöksisiä, laiskoja, sotahulluja, naiset horomaisia ja pinnallisia?

Mitä Suomi minulle merkitsee? En koe kansallisylpeyttä niin kuin useimmat muut kokevat, en juhli Suomen itsenäisyyttä itsenäisyyspäivänä. En käytä Suomi lippistä, en juokse suihkulähteisiin jos Suomi voittaisi mestaruuden, en osallistuisi kansanjuhlaan. Minulla ei ole sellaista kansallistunnetta, että haluaisin henkeni uhalla puolustaa synnyinmaatani. Suomi on minulle maa, jossa ihmisenä asun, ei muuta. Poikani kysyi minulta joitain päiviä sitten, mitä tekisit jos syttyisi sota? Vastasin, että me lähdettäisiin Suomesta pois, kauas hulahulasaarelle josta meitä ei löydettäisi.

Suomessa on kuitenkin paljon asioita joita arvostan, puhdasta luontoa, erämaita joissa voi vapaasti liikkua ja nauttia luonnon antimista. Täältä löytyy hiljaisuutta, puhtautta ja täällä on ainakin vielä turvallista. Sosiaaliturva, hyvä koulutus ja terveydenhuolto. Paljon hyviä ja arvostettavia asioita. Täällä kaukana pohjoisessa, tuhansien luonnonkauniiden järvien rannalla, kaikilla ei ole kuitenkaan hyvä olla. Elämässä voi tapahtua asioita, jotka muuttavat elämäntilanteita, asenteita ja ajatusmaailmoja. Muutokset voivat saada aikaan sen, että kaikki eivät koe maata omakseen, tasa-arvoiseksi, hyvinvoivaksi maaksi jossa kaikki ihmiset ovat onnellisia. Kaikille Suomi ei ole paratiisi pohjoisessa. Vaikka on syntynyt Suomeen, sydän voi olla silti jossain muualla.

Muistan erään kauppareissun suureen markettiin. Istuskellessani penkillä seurailin ihmisiä, kuuntelin heidän puheitaan, radiosta soi suomalainen musiikki. Itselleni tuli outo olo, epämiellyttävä olo, tunsin jostain syystä itseni vieraaksi ja ulkopuoliseksi. Sitä oloa, joka minut valtasi on vaikea kuvailla sanallisesti mutta voimakkain tunne oli, että minun pitäisi päästä täältä pois.

Olenko syntynyt Suomeen ulkomaalaisena suomalaisena?

You Might Also Like

0 kommenttia

Facebook

Suosituimmat

Instagram