Läskipyörällä Kangasalle

toukokuuta 02, 2017


Tänään oli tarkoituksena polkaista läskipyörä Kuhmoisiin, Isojärven Kansallispuiston maisemiin. Siellä ei ole koskaan tullut käytyä vaikka muita kansallispuistoja on tullut kierrettyä, eniten Seitsemisen ja Helvetinjärven Kansallispuistoissa. Suunnitelmat muuttuivat, joten päätinkin vain polkaista Kangasalle. Isojärven Kansallispuisto sai siis vieläkin odottaa.

Pyöräilykeli oli mitä mainion. Auringon paistetta pilvettömältä taivaalta ja asteita kertynyt mukavasti +10. Ensimmäiset viisi kilometriä matkasta kuljin kumpuilevan hiekkatien, läpi kauniiden järvi ja peltomaisemien. Onneksi hiekkatie oli jo täysin kuivunut, jota oli nyt kevyt polkea. Vielä muutama päivä sitten, tie oli pehmeää kuravelliä. Saavuttuani ensimmäiseen pieneen kylään, tie muuttuu asfaltiksi. Ponsantie Oriveden ja Kangasalan välissä pujottelee upeiden, Suomalaisen maalaismaisemien halki joka kuitenkin vielä odottaa lopullista heräämistä kauneimpaan loistoonsa. Reipasta menoani hidasti vain ajoittain kova vastatuuli.


Paikoin maatalojen isännät olivat jo traktoreillaan pelloillaan, kissat vaanivat heinikossa hiiriä ja myyriä. Pikkulinnut laulavat taukoamatta, ajoittain kuuluu joutsenten ja kurkien ylväitä töräytyksiä. Hevoset ovat jo laitumellaan, sinivuokot täyttävät rinteitä. Kevään tuoksu on jo ilmassa, joku oli ilmeisesti soutuvenettäänkin jo tervaillut. Järvet ovat vapautuneet jääpeitteestään ja kimmeltävät kauniisti auringon paisteessa.

Olen löytänyt uudestaan ”vanhan harrastuksen”, pyöräilyn. Tämä on pyöräilyssä juuri sitä hienointa, näkee ja kokee asiat aivan eri tavalla kuin autosta tai moottoripyörästä. Vaikka matkan teko on hidasta, raskasta ja maitohappohyökkäykset vihlovat lihaksia painaessa vastatuulessa ylämäkeä ylös. Autolla ei pääse kokemaan samanlaisia asioita. Ei haista hevostallien ympärillä leijuvaa paskan hajua tai sitä tervattua venettä, ei kuule lintujen laulua, ei tunne poskilla tuulenvirettä, ei näe niitä kissoja vaanimassa hiiriä pelloilla tai näe lintuja kevät puuhissa.


Perille päästyäni istahdan kahvilaan nauttimaan teen. Lepuuttelen jalkoja, nautin auringon paisteesta, katselen kiireisten ihmisten touhuja. Kaikilla tuntuu olevan kova kiire jonnekin, itselläni ei ole. Kahvilaan saapuu myös iäkäs nainen ja hetken perästä iäkäs mies. Kummatkin tilaavat kahvin. Kukaan ei puhu mitään. On rauhallinen hetki.

Hyppään satulaan ja polkaisen samaa reittiä takaisin. Tulomatkalla ihailin puhdasta Suomen luontoa. Paluumatkalla tarkkailin kuitenkin hieman tarkemmin tienvierustoja. Järjetön määrä roskaa! Löytyy kaljatölkkejä, viinipulloja, pahvisia kahvimukeja, roskapusseja, makkarapaketteja sekä karkkipusseja. Mutta mitä näkyy kaikkein eniten? Tupakantumppeja sekä tupakka-askeja. Ajoittain askeja on metrin kahden välein. Tupakoivat siis saastuttavat omien keuhkojensa lisäksi armotta myös luontoa. Kiitos katupartiolle, jotka kohta taas lähtevät tienvarsia siivoamaan!


Joku ystävällinen henkilö oli matkanvarrelle tuonut myös mikron. Lieneekö ajatellut pyöräilijöitä tai muita kulkijoita, jotka voisivat tauoillaan lämmittää ruokaansa. Harmi kun itselläni ei ollut mitään lämmitettävää mukana.


Paikoin pellot jo vihertävät, jään hetkeksi katselemaan kaunista maisemaa. Kauempana taivaalla liitelee pienehkö haukka. Huomaan pellon reunassa kaksi pupua, lieneekö liitelevästä haukasta uhkaa pupuille. Rentouttava hetki lämmittävässä auringon paisteessa. Polkaisen loppumatkan rauhallisesti kotiin. Kangasalan reissun pyöräily osuudeksi tuli 4 tuntia ja 65km.


You Might Also Like

0 kommenttia

Facebook

Suosituimmat

Instagram